Om Seglora

Seglora ligger naturskönt mellan Borås och Kinna och är mest känt för den gamla kyrkan, som tidigare låg här och 1916 flyttades till Skansen i Stockholm. Men det finns mycket annat också.

Vackra stenvalvsbroar korsar Viskan som omges av vackert beteslandskap med betade småkullar och strandavsnitt. Seglora har tre stenvalvsbroar varav den 60 meter långa stenvalvsbron vid Segloraberg är kulturhistoriskt mycket värdefull och räknas bland landets vackraste.

Mellan Svaneholm och Seglora pressar sig Viskan fram mellan klippor och branter och längs med ån ligger Tranhults naturreservat. På vägen mot Rydal flyter ån betydligt lugnare genom Seglora Träsk. En fågellokal på Södra Älvsborgs Ornitologiska förenings topplista.
Upptröst är en av kommunens allra vackraste odlingslandskap med sina vällagda stenmurar som följer den kuperade terrängen på ett nästan magiskt vis. I Buastrand kan Seglora bjuda på fina stränder och bad i Stora Hålsjön. Stora Hålsjön är en oregelbunden stor sjö med ett rikt fiskliv.

I Seglora finns också natursköna vägar t.ex. mot Viared och mot Hyssna där utsikten vid Liagärdesberget måste omnämnas.
Varje midsommar inbjuder hembygdsföreningen till till traditionellt midsommarfirande. Vi klär stången och dansar lekar, har lotterier och fiskdamm. Vi har också kaffeservering med hembakat bröd.
I Seglora har vi ett vackert äldreboende, Björkhaga, som ligger mitt emot kyrkan utefter stora vägen mellan Kinna och Borås.

Källa: Seglora Byalag

PS: Är det faktafel eller ni har historiska bilder från orten eller tillägga fakta och historik, tveka inte att höra av er till info@viskafors.net

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *