Månadens förening: Seglora Byalag och Bygdegårdsförening

Vilka är vi?
En hopslagning av Byalaget och Bygdegårdsföreningen skedde 2020 då man insett att det varsvårt att få medlemmar engagerade. Byalagsdelen jobbar för utveckling av vårt område och övriga delen är bygdegården med sina event och uthyrningar. Bygdegården firade 30 år 2020. Styrelsen består av sju ledamöter som arbetar ideellt och alla bor i Seglora.
Vad har vi för verksamhet?
Föreningen har egna arrangemang och uthyrning av bygdegården till olika event som bröllop, födelsedagar, dop och även begravningskaffe. Vi har själva återkommande event som
Valborgsmässofirande med brasa, fika, vårtal, musik och lotterier. Mycket uppskattat. Vi har även Nationaldagsfirande med fika, musik och lotterier, vilket också är ett mycket uppskattat event.
Under en årsperiod arrangerar vi också föredrag inom olika områden och har provat på bakluckeloppis och stickcafé. Vår uppgift är också att vårda bygdegården och även sköta Kulturleden, som går genom Kyrkbyn med informationsskyltar. En mycket trevlig, asfalterad promenad på cirka 2,5 km.

Broschyr Kulturleden: www: http://seglora.se/…/2016/04/Seglora-kulturled-webb.pdf

Vad är det bästa med Viskaforsbygden?
Det är blandningen av landsort och närort. Vid torget i Viskafors finn mataffären som är viktig då där finns ett bra sortiment och att de handhar post och tippning m.m. som gör att det blir kunder och att torget är levande. Vidare finns Wedbergs med trevliga presenter, blommor och även behagliga kläder och Fotvården som har många kunder. Vi hoppas på att någon ny frisör kommer efter Frizyren då det också gör mer rörelse på torget. Torget är ju knutpunkten i närorten och bra också att vi har en vårdcentral.
Landsorten Seglora har föreningslivet, camping och kyrkan. Hembygdsföreningen har olika arrangemang, bl.a det välbesökta midsommarfirandet. Flera brudpar gifter sig i vår vackra kyrka på landet. Sköna promenadvägar i skogarna runt omkring och en skön vandringsled som heter Gamla kyrkvägen går från kyrkbyn till Hunghult, längre upp mot Bollebygdshållet. Vidare finns det två klätterberg i Seglora, på campingen kan man hyra kanot och det finns fina bad vid Bua strand, som ligger inom vårt område. Det finns också fiskemöjligheter i Viskan, fiskekort inhandlas på Seglora Camping. Campingen är en lugn familjecamping som är ”vägg i vägg” med vår förening, vilket också är bra för övernattande gäster i bygdegården.
Det vi skulle önska är en bättre bussförbindelse till och från närorten, i dag krävs byte i Svaneholm på de få turerna som går eller bil.
Vår hemsida: www.seglora.se

Bilden: En oktobermorgon när solen går upp i Seglora.