Förra helgens LAN-Party

(Text: Heiti Ernits)

Vad är ett LAN-Party egentligen? Vad gjorde era ungdomar under LAN-partyt i helgen som var?

Men, först vill vi uttrycka ett stort tack till alla som har stöttat och på olika sätt hjälpt till att genomföra evenemanget.  Tack Viskaforsskolans rektorer Mats Bergdahl och Marie Hansen som har stöttat idéen helhjärtat, öppnat dörrarna till skolverksamheten och upplåtit skolans lokaler.  Tack Anette Wetenius för att vi fick låna matsalen över helgen. Vi hoppas att vi lämnade matsalen i gott skick! Tack till vaktmästarna Emil, Jimmy och Ari som ordnat med praktiska detaljer kring larm och fastigheten. Tack Viskafors Fritidsgård som beredvilligt hjälpt till med spridning av information och utlån av värdefull teknisk utrustning. Tack enhetschef Jan Rosenberg, som stöttat LAN:et med erfarenhet och teknik. Utan stöd av Marie Larsson, som driver Tempo i Viskafors, hade evenemanget varit svårt att genomföra ekonomiskt. Tack för fina priser och förmånliga erbjudandet kring in- och återköp av livsmedel. Tack Christoffer ”Koffa” Johansson, från spelföreningen LEVEL UP för lån av spelkonsol, som sedermera kom att förgylla vår ”myshörna” på LAN:et. Georg Anderssons Golv har stöttat med fina t-shirts som Viskastrandsgymnasiet fixade fina ”crew-tryck” på. Viskastransgymnasiet och Borås Stads Tryckeri har bistått löpande med trycksaker. Hyreslandslaget har lånat ut utrustning för att mätta el-slukande datorer och spelutrustning. Tack Borås Stad’s politiker och tjänstemän som valde att bevilja medel för lokal utveckling som Viskaforsbygdens föräldraförening sökte. Denna finansiering möjliggjorde inköp av projektor och ljudanläggning. Tack Anethe Tolfsson som har stöttat via Ortsrådet med informationsspridning och ekonomiska resurser. Tack Pizzeria Florida och Viskafors Bensin AB, som har upplåtit reklamutrymme och spridit eventet via sociala medier. Tack Mångkulturella Folkhögskolan i Angered, som bistått Viskaforsbygdens föräldraförening med gåvor i form av switchar och nätverkskablar. Dessa kom mycket väl till pass under LAN-helgen. Tack Särlaköket för hamburgerfickor. Tack Jan-Åke Brorson som hjälp till med spridning via Viskafors.net.

Viskaforsbygdens föräldraförening har utifrån ungdomarnas egna önskemål, initierar och genomfört detta projekt tillsammans med engagerade föräldrar, före detta ortsbor och andra frivilliga; ideella krafter som har kavlat upp ärmarna, tömt sina hem och garage på nödvändig utrustning, deltagit i planering och medverkat med händer, hjärna och hjärta under evenemanget. Tack Petri Blom som bidrog med utrustning och lät ungdomarnas testa VR. Mycket uppskattat av köerna att döma.

Tack alla föräldrar i bygden som har hjälp till att sprida information, uppmuntrat evenemanget och visat förtroende för oss!

Jag tror jag talar för alla som har varit med och arrangerat: det har varit sjukt kul!

Vilka har planerat och genomfört ViskaLAN?

  • Daniel Hammar
  • Krister ”Kruille” Karhu
  • Mia Löwerud
  • Dennis Ahl
  • Bitte Thorin-Godlund
  • Per ”Pelle” Godlund
  • Nicolas Tremezano Larsson
  • Christina Lindén
  • Petri Blom
  • Erina Olafsen
  • Kevin ”Blomman” Blomqvist
  • Malin Ferm
  • Helene Ernits
  • Renée Linander
  • Claes Bergstrand
  • samt undertecknad Heiti Ernits.

Nå, nu kanske ni undrar vad det hela handlar om? Vad sjutton är ett LAN-party?

Ordet LAN är en engelsk förkortning som står för ”Local Area Network”, vilket skulle kunna översättas till ”Lokalt datornätverk”. Ett LAN gör det alltså möjligt för datorerna att direktkommunicera med varandra. Idag sker dessutom en stor del av kommunikation mellan datorer via internet.

Under ett LAN-Party träffas datoranvändare och kopplar ihop sig i ett datornätverk. Det går ut på att spela datorspel, tävla, medverka i turneringar, lyssna på musik, hänga och att helt enkelt ha kul ihop. Dessa partys sker under en begränsad tid. Det kan handla om allt från 24 timmar, till flera dagar i följd. Det hör till saken att man bör vara vaken så länge som möjligt.

Föregångare till LAN-partys, s.k. demo- och copypartys, gick ofta ut på programmering och utbyten av datorprogram. Man brukar säga att det Svenska ”dataundret” till stor del beror på denna digitala möteskultur som av olika anledningar har frodats i just Sverige. Det finns en spännande dokumentär på SVT-Play som går att se några veckor till som just handlar om detta: https://www.svtplay.se/video/9887998/det-svenska-dataundret?info=visa

Storleken på LAN-Partys varierar. Dreamhack som hålls årligen på Elmia i Jönköping, räknas till världens största, med 12.757 uppkopplade datorer och 13.000 deltagare (2010). Större LAN-partys har ofta olika typer av kringarrangemang, som rollspel, musik, rekryteringsevent, konst, workshops och föreläsningar. Som vilken festival eller mässa som helst.

Ett LAN-party är alltså ett sätt att mötas, umgås och ha kul ihop. Nördigt? Javisst!

Vad spelar man under ett LAN-party? Vad man spelar varierar utifrån ens intresse och förmåga. Ofta handlar det om att spela ihop; med varandra eller mot varandra. Man kopplar upp sig på en s.k. server, som gör det möjligt att mötas i en digital värld och spela samma spel i lag eller individuellt. Det är också vanligt att arrangörerna till LAN anordnar olika former av tävlingar eller turneringar där vinnare utkoras och äras på olika sätt.

Nå, vad hände i helgen den 8-9 Juni i Viskafors? Först lite statistik.

  • Eventet pågick i 24 timmar. (12.00 lördag till 12.00 söndag)
  • Deltog gjorde ungefär 55-60 personer (exklusive crew)
  • 45 datorer var inkopplade samtidigt (exklusive crew)
  • Totalt servade 15 personer evenemanget under dygnets alla timmar (allt från säkerhet till försäljning)
  • Den yngsta deltagaren var 7 år och den äldsta var 19
  • Det gick åt ungefär 550 meter nätverkskabel
  • Två projektorer och tre spelkonsoler som servade de som inte hade egna datorer med sig
  • Fyra nätverkswichar servade runt 48 datorer/spelkonsoler (exklusive kommens utrustning)
  • Två WIFI-routrar skötte det trådlösa nätverket

Nog med snack. Låt oss kika på några fotografier från eventet!

Fredag 7/6. Strax efter 17.00.

På fotot nedan kan vi se hur ungdomar hjälpte till att bygga upp miljön i skolmatsalen. Per ”Pelle” Godlund och Nicolas Tremezano Larsson håller i byggandet. Här byggs en tillfällig bioduk som användes för konsolspel och film under helgen.

 

 

 

 

 

 

 

Bioduken placerades i vår ”chillhörna”. Hörnan byggdes upp av två skinnsoffor och tillfälliga soffbord. På grund av en ett målningsmisstag (nymålat tål visst inte regn) blev duken improviserad. Några gamla lakan fick duga.

Test av utrustning pågår. Allt ser ut att fungera. Trasmattor och mysbelysning på plats. Krister ”Kruille” Karhu på bild, gör tummen upp!

Mia Löwerud har fixat alla trycksaker och stått för tydlig grafisk profil. Snyggt eller hur?

Kiosken var öppen hela dygnet. Vi sålde förvånansvärt många klubbor konstaterande vi efteråt. Tack vare stöd från Tempo i Viskafors kunde vi hålla humana priser och kunde hantera osäkerheter i budget.

Ett ständigt spring i kiosken. Bemanningen måste fungera dygnet runt. Från vänster: Christina Lindén och Bitte Thorin-Godlund som även råddade med inköp.

Registrering och incheckning. En viktig funktion. Det handlar även om att hålla koll på vilka som är på plats och vilka som går in och ut. Säkerhet är viktigt. Vi hade en regel att efter 22.00 släpps inga in eller ut – såvida inte vi får godkänt från förälder via telefon. Från vänster: Mia Löwerud och Helene Ernits.

Inget LAN-party utan musik. Elektroniskt såklart. Klart man smög in lite Basshunter och Blümchen i spellistan.

Det är mycket som skall kopplas ihop för att få datorn spelklar. Ljud, bild, nätverk, headset, ström måste fungera felfritt under LAN:et. Här hjälper både föräldrar och crew till med inkoppling och felsökning. I mitten står Erina Olafsen och hjälper till vid behov.

Det gäller att hålla reda på alla kablar och anslutningar. Otroligt nog fungerade tekniken felfritt under hela LAN:et. Problem med nätverk eller internet är största orosmomentet för crew. Utan nätverk, inget spel, inget spel, inget LAN. Nu är de flesta på plats. Alla 45 platser är upptagna. Med annorlunda möblering går det nog få in ett tjugotal datorer till tror vi.

Information om tävlingar, regler och händelser annonserades kontinuerligt via chatt-kanaler i Discord och projicerades på projektorduk på scenen.

Det dröjer inte många minuter efter inkoppling innan spelandet börjar.

Petri Blom håller på att rigga upp ett VR-system på scenen som ungdomarna skall kunna provspela. Ett mycket uppskattat inslag som renderade i långa köer.

Här kliver Sinai in i den virtuella världen. Det handlar om att försvara sig och att skjuta ner robotar som anfaller.

Petri Blom övervakar VR-inslaget. Till höger, Dennis Ahl, ansvarig för säkerhet på LAN:et. Det går vilt till i i den virtuella världen. Tur att väggarna är mjuka i det här fallet.

En vy från ovan. Mycket nätverkskabel blir det. Det gäller att inte trassla in sig – vilket är lättare sagt än gjort.

På eftermiddagen, runt 17-tiden var det dags för grilla hamburgare. Kevin ”Blomman” Blomqvist och Dennis Ahn agerar grillmästare. Dessvärre var inte vädret det bästa – annars hade vi nog försökt anordna en liten fest utomhus.

”Pimpade” datorer är numera en naturlig del av LAN-party-kulturen. Blinkande tangentbord, grafikkort, belysning inuti datorer och ljusslingor. Många tog med sig egna stolar som är mer ergonomiska och anpassade till datorspel.

Här spelas det populära spelet Roblox. En mer eller mindre oändlig värld att utforska.

Möten sker över åldersgränser. Här hjälper en erfaren Minecraftspelare en yngre med tips och råd. Det är hög nivå på spelarna. Här diskuterar pojkarna hur man skriver kommandon i Minecraft. Ja, det går programmera inuti spelet.

Lycka att få dricka cola och spela datorspel så länge som man vill och orkar. Inga föräldrar som tjatar om “skärmtid”. Många höll sig vakna i 24 timmar. De yngsta deltagarna gav upp runt 02-tiden. Mittenskiktet, 10-13 åringarna, däckade runt fyra tiden. Malin Ferm och Erina Olafsen visade på oanade talanger i att övertyga övertrötta och sockerstinna killar till att gå och lägga sig. 😊

De tre myshörnorna med konsolspel var populära tillhål under LAN:et. Här kunde vem som helst chilla i sofforna och spela spel ihop. På bilden spelar Dennis ”Super Smash Bros” tillsammans med ungdomar i blandade åldrar. Tanken med myshörnorna var att alla som deltar skall kunna spela. Man behöver inte en egen dator. Tidigt på söndag morgon användes dessa myshörnor för att kolla på film och musikvideos.

Hörnan med retrospel från Nintendo lockade många. Jag gjorde misstaget att spela retrospelet ”Street Fighter II” (1991) mot Krister ”Kruille” Karhu. Det gör jag inte igen. Jag åkte på stordäng.

Första turneringen drog igång klockan 21.00 på lördag kväll. Nu var det dags att ta sig an utmaningar i Minecraft! De som ville delta och pröva sina krafter, var tvungna att anmäla sig till turneringsledare. Åtta personer anmälde sig. De tävlande fick varierande uppdrag som de skulle klara så fort som möjligt. Det gäller att vara snabb och ha tur såklart! En efter en åkte ut.

På bilden nedan kan vi se Malin Ferm och Erina Olafsen som tillsammans med Kevin ”Blommman” Blomqvist var ansvariga för att genomföra turneringarna. Malin och Erina klurar på upplägget på nästa uppdrag i Minecraft-turneringen. Det är inte lätt att hålla koll på alla eventuella fusk och knep som kan förekomma.

Kvällens vinnare i Minecraft-turneringen blev Leon Löwerud-Racov! Både snabb och skicklig! Killen blev överlycklig! Alla timmar som har gått åt att gruvdrift och nöta ”mobs” har äntligen gett resultat.

Efter Minecraft var det dags för turnering i FIFA. Intresset för FIFA visade sig vara mycket stort bland deltagare. Stämningen var uppsluppen! Fotboll är sannerligen en publikfriande sport! Crew klurar på hur lagen skall delas upp och hur länge varje match får pågå för att ge alla en rimlig chans att delta.

Sent på natten var det dags för LAN:ets sista turnering. Spelet är en gammal klassiker (Counter-Strike) i ny tappning: Counter-Strike Global Offensive (CS GO). Crew och turneringsansvarig Kevin Blomqvist ger instruktioner för de spelare som vill delta. Intresset var stort. I CS GO handlar det om att spela i lag.

På söndag förmiddag, började det droppa av folk allt eftersom. Klockan 12.00 stängdes den sista datorn av. Här rycker vi det sista nätverkskabeln. Nu är det bara städ och logistik kvar. Sen är det sova som gäller. Länge.

Vi i ”crew” hade det superkul. Ungdomarna såg ut att ha det väldigt roligt. Vi kanske kör igen? Vad tycker ni?

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *